Články

Centrum péče o ženy - zdravotnické zařízení

(zveřejněno v červenci 2014)

Mateřství je pro každou ženu, ale i jejího partnera, důležitou změnou v životě, protože již nebude nic, jak bývalo. V tomto období plném změn tělesných i duševních vyvstává řada otázek, na které si žena neumí odpovědět. Cítí se zranitelná, ale zároveň cítí velkou zodpovědnost za nově vznikající život v jejím těle. Žena by v tomto období měla být uvolněná, spokojená a neměla by mít strach a trpět nejistotou. Podpora milující rodiny je nenahraditelná, ale jistotu a vyrovnání se s novou situací ji umožní péče zkušené porodní asistentky. Porodní asistentka v rámci předporodní přípravy seznámí ženu, ale i jejího partnera, s průběhem těhotenství, připraví ženu na porod, kojení a péči o miminko. Žena získá klid, jistotu a vědomí, že je schopná vše bez problémů zvládnou. Zároveň získá dostatek informací a blízkost někoho, kdo může její obavy a nejistotu rozptýlit a zdárně odstraní negativní emoce spojené s porodem. Je také potřeba, aby se žena udržovala v dobré tělesné i psychické kondici, a tím vytvořila předpoklady pro zdárný vývoj plodu a měla dostatek sil pro hladký průběh porodu. Cvičení v těhotenství mimo jiné zmírňuje bolesti páteře a kloubů, uvolňuje oblast krku a ramen a pomáhá uvolňovat napětí a stres. Cvičení po šestinedělí pomáhá navrátit ženu zpět do kondice, pomáhá zpevnit pánevní dno a břišní svaly povolené porodem. Další výhodou těchto kurzů je navázání vztahů s dalšími ženami, často zde vzniká mnoho cenných přátelství, protože společně prožívají zrod nového života a vše co je s tím spojené.

V Milevsku a okolí tato péče chybí a ženy si ji žádají, proto se zřizuje zdravotnické zařízení ,,Centrum péče         o ženy" v prostorách Centra péče o rodinu ,,Milísek". Zahájení provozu Centra péče o ženy je v srpnu 2014 a      od září 2014 se zde budou konat pravidelné skupinové předporodní kurzy. První řada osmi předporodních lekcí je od 5. září 2014 od 13:00 hod do 14:30 hod. Přihlašovat se můžete již nyní, jelikož kapacita kurzů je omezena    na 6 žen na jeden kurz. Je potřeba si místo včas zajistit, hlásit se na kurzy je vhodné mezi 20. - 28. týdnem těhotenství. Individuální předporodní přípravu je vhodné navštěvovat od 30. - 32. týdne těhotenství po předchozí telefonické domluvě. V centru budete moci navštěvovat také certifikované kurzy cvičení na velkých míčích a owerbalech pro těhotné a ženy po šestinedělí. První cvičení pro těhotné bude 5. 9. 2014 v 15 hod.        a cvičení po šestinedělí v 16 hod.

Předporodní kurzy a cvičení povede zkušená lektorka, porodní asistentka, laktační poradce a dětská sestra s dlouholetou praxí na porodním sále a oddělení šestinedělí Mgr. Haluzová Jaroslava Dis. Ceníky kurzů a cvičení jsou zveřejněny na stránkách: www.predporodnikurzy8.cz. Dále zde bude v provozu Laktační poradna a poradna pro těhotné ve středu po telefonické domluvě a každý pátek od 10 - 12 hodin, kde vám porodní asistentka zodpoví ráda všechny vaše dotazy. Již od srpna 2014 si také můžete objednávat individuální kurzy pro těhotné a jejich partnery, laktační poradenství a návštěvní službu porodní asistentky u vás doma. V neposlední řadě si budete moci objednat doprovod porodní asistentky k porodu.

Dále si maminky mohou zapůjčit monitor dechu, aby mohly také klidně spát, když jejich dítě usne. Ještě je zde možnost zapůjčit si kojeneckou váhu, která umožní podrobně sledovat, jak jejich miminko přibývá na váze a kolik vypilo mateřského mléka. V Centru je výdejní místo pro tyto přístroje, zapůjčení poskytuje Sdružení Sluníčko s.r.o. Připravuje se i zapůjčování dětských postýlek Mimi, odsávaček mateřského mléka a prodej kosmetiky pro těhotné a novorozence.

Spolupracujeme s prodejnou kojeneckého zboží a všeho, co je potřeba pro nastávající maminky - Baby Styl, Masarykova 250, Milevsko. Zde také získáte aktuální informace o provozu Centra péče o ženy.

Doufáme, že budete s těmito novými službami spokojeni a v případě velkého zájmu se péče rozšíří dle požadavků klientek. Na předporodní kurzy a cvičení v těhotenství přispívají pojišťovny, tuto službu si tedy mohou dovolit i ženy v tíživé finanční situaci. Informace o příspěvcích získáte na stránkách jednotlivých pojišťoven či na jejich pobočkách.

Těší na Vás soukromá porodní asistentka a koordinátorka Centra péče o ženu

Mgr. Haluzová Jaroslava DiS.

Článek je zveřejněný na stránkách jihočeských listů:

https://www.jcted.cz/milevske-noviny/centrum-pece-o-zeny-zdravotnicke-zarizeni/